معرفی فروکتوز
مشخصات فروکتوز :
فروکتوز در سال 1847 توسط شیمیدان فرانسوی Augustin-Pierre Dubrunfaut کشف شده است. فروکتوز ایزومری از گلوکز میباشد و فرمول مولکولی آن مانند گلوکز است (C6H12O6). این مولکول ساختاری متفاوت با گلوکز دارد که در شکل زیر به نمایش درآمده است. از لحاظ ساختار مولکولی، گلوکز یک آلدهید (یا آلدوز) محسوب میشود و فروکتوز یک کتون (یا کتوز). مولکول فروکتوز عمدتا به شکل حلقوی است. البته به شکل خطی نیز وجود دارد.
فروکتوز به نام قند میوه مشهور است و در عسل، میوههای درختی و زمینی، سیب، گلابی، توتها، خرما، گلها و سبزیجات یافت میشود. این ماده در گیاهان ممکن است هم بهصورت مونوساکارید موجود باشد و هم بهصورت ترکیب با گلوکز. پیوند بین گلوکز با فروکتوز منجر به تولید یک دیساکارید به نام ساکاروز میگردد که در گیاهان موجود است. فروکتوز احیاکنندهی خوبی است و قابلیت جوانهیر دارد. این ماده بیبو است و همانطور که در شکل زیر نشان داده شده هم بهصورت پودر و هم بهصورت شربت تولید میشود. در حالت پودری قابلیت حلالیت آن نسبت به سایر مونوساکاریدها بیشتر است. به همین دلیل کریستالیزه کردن فروکتوز از یک محلول بسیار دشوار است. شربت فروکتوز با نام شربت ذرت فروکتوز بالا نیز شناخته میشود. این شربت از ذرت تولید میشود و با غلظتهای مختلفی از فروکتوز (42، 55 و 90 درصد) عرضه میشود. شربت فروکتوز مخلوطی از گلوکز، فروکتوز و آب میباشد. توضیح بیشتر راجع به شربت فروکتوز به بخش بعدی موکول میشود. مشخصات پودر و شربت فروکتوز در جدول پایین ذکر شده است.
مشخصات پودر و شربت فروکتوز
ردیف |
مشخصه |
پودر فروکتوز |
شربت فروکتوز |
1 |
حالت فیزیکی |
کریستال سفید |
محلول زردرنگ 42، 55 یا 90 درصد فروکتوز - به همراه مقداری گلوکز |
2 |
بو |
بیبو |
بیبو |
3 |
جرم مولی |
g/mol 180.16 |
- |
4 |
وزن مخصوص (°C20) |
1.52 |
1.40-1.34 |
5 |
دمای ذوب |
°C103 |
- |
6 |
حلالیت |
محلول در آب سرد و گرم |
محلول در آب |
7 |
میزان شیرینی نسبت به شکر |
1.73 |
>100-92 |
8 |
میزان کالری |
cal/g 3.6 |
cal/g 3.7 |
9 |
pH |
- |
4.5-3.3 |
از دیگر خواص فروکتوز این است که نقش موثری در کاهش دادن نقطه ی انجماد یک محلول دارد و از یخزدگی آن جلوگیری میکند. فروکتوز شیرینترین کربوهیدرات طبیعی است و این به ساختار مولکولی آن مربوط میشود. فروکتوز 1.73 برابر شکر (ساکاروز) شیرینی دارد. در نمودار زیر میزان شیرینی فروکتوز در مقایسه با برخی از کربوهیدراتهای مهم (مثل لاکتوز، مالتوز) و عسل مشاهده میشود. مطالعات نشان داده است که استفاده از فروکتوز در کنار سایر شیرینکنندهها مثل گلوکز، ساکاروز و ... باعث شیرینتر شدن اجزای سازندهی این ترکیب میگردد. از طرف دیگر، میزان کالری آن برابر با شکر است. لذا مصرف مقدارکم آن برای بیماران دیابتی مناسب است. لازم به ذکر است که مصرف زیاد فروکتوز میتواند منجر به دیابت نوع 2، چاقی، بیماریهای قلبی-عروقی و حتی سرطان شود. بنابراین، مصرف زیاد فروکتوز به مراتب مضرتر از ساکاروز خواهدبود. جدا از مسائل بهداشتی، یکسری نکات ایمنی را نیز باید حین تولید و ذخیرهسازی این محصول در نظر گرفت. در جدول پایین نکات ایمنی و مشخصات MSDS فروکتوز ارائه شده است.
نمودار مقایسهی شیرینی فروکتوز با سایر کربوهیدراتها
مشخصات MSDS پودر و شربت فروکتوز
ردیف |
مشخصه |
پودر فروکتوز |
شربت فروکتوز |
1 |
آسیب های اورژانسی |
حساسیت پوستی، چشمی، گوارشی و تنفسی |
حساسیت چشمی |
2 |
نوع آتش خاموشکن |
پودر خشک، اسپری آب و فوم |
CO2، آب و مواد شیمیایی خشک |
3 |
پایداری |
پایدار |
پایدار (در شرایط نرمال) |
4 |
محصولات احتراق یا تجزیه |
CO، CO2 |
CO2، CO، دود و گازهای حساسیتزا |
5 |
مواد شیمیایی و محیطهای حساس |
حرارت، جرقه و اکسیدکنندهها |
اکسیدکنندهها |
6 |
ملاحظات حین نگهداری |
درب ظرف کاملا بسته باشد، درجای خنک و با تهویهی مناسب قرار بگیرد |
در جای خشک و خنک نگهداری شود |
7 |
خوردگی |
عدم خورندگی برای فلزات و شیشه |
غیرخورنده |
شربت فروکتوز (HFCS)
HFCS به صورت مایع است و از طریق ایزومریزاسیون گلوکز تولید میشود. این محصول بنا به غلظت فروکتوز به انواع مختلفی تقسیم میشود:
1. HFS 100: حاوی 100 درصد فروکتوز
2. HFCS 90: حاوی 90 درصد فروکتوز و 10 درصد گلوکز که از ساکاروز بسیار شیرینتر است. این محصول را با نام محلول فوق شيرين نيز ميشناسند.
3. HFCS 55: حاوی 55 درصد فروکتوز و 45 درصد گلوکز که میزان شیرینی آن معادل ساکاروز است.
4. HFCS 50: حاوی 50 درصد فروکتوز و 50 درصد گلوکز که به شکر معکوس معروف است.
5. HFCS 42: حاوی 42 درصد فروکتوز و 58 درصد گلوکز که میزان شیرینی آن کمتر از ساکاروز است.
کاربرد ها :
محصولات فروکتوز بهویژه HFCS بنا به مشخصاتی که دارند، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی پیدا کردهاند. HFCS در سال 1967 به عنوان یک محصول ارزشمند به جامعهی آمریکا معرفی گردید و کمکم وارد رژیم غذایی آنها شد. از مزایای HFCS این است که به دلیل مایع بودن به آسانی به مواد غذایی افزوده میشود. از بین 5 نوع مختلف HFCS، HFCS 90، HFCS 55 و HFCS 42 رایجتر و پرکاربردتر هستند. در این میان، کاربرد HFCS 55 از همه بیشتر است. کاربردهای محصولات فروکتوز (پودر و شربت) به شرح زیر میباشد.
صنایع غذایی
1. تولید شکلات و آبنبات
به خاطر حلالیت بالای فروکتوز، از این قند در تولید شکلاتها و آبنباتها استفاده میشود. حلالیت بالای فروکتوز باعث نرمترشدن شکلات میشود.
2. کمپوتسازی و نگهداری از میوه ها
فروکتوز به محلول حاوی میوه اضافه میگردد تا نقطهی انجماد آن را کاهش دهد و از یخ زدن آن جلوگیری نماید. بلورهای یخ به میوه آسیب میرساند. هرچند این روش در دماهای خیلی پایین موثر نیست. علاوهبراین، با وجود فروکتوز درون کمپوت از تشکیل کریستال جلوگیری به عمل میآید.
3. تولید نوشابه های گازدار
با توجه به خاصیت شیرینکنندگی HFCS 55، از این محصول به عنوان جایگزین شکر در تولید نوشابههای رقیق و گازدار استفاده میگردد. بهطورکلی، فروکتوز باعث شفافیت نوشابه میشود.
4. نوشابههای بدونگاز و آبمیوه ها
HFCS 42 که شیرینی کمتری نسبت به HFCS 55 دارد در تهیهی نوشابههای بدون گاز مثل آبمیوهها بهکار میرود. همچنین حین تولید، به دلیل فشار اسمزی پایینی که ایجاد میکند باعث تسریع خروج آبمیوه از ساختار میوه میشود.
5. سس و سالاد میوه
در تهیهی سس و سالاد میوه به کار میرود و باعث ثبات طعم شیرین آنها میشود. این به دلیل حلالیت خوب و عدم رسوبدهی فروکتوز میباشد.
6. بستنی
HFCS 42 برای طعم دادن به بستنی مورد استفاده قرار میگیرد. هم باعث شیرینی محصول میشود و هم نقطهی انجماد آن را کنترل میکند.
7. مربا وژله
از شربت فروکتوز با غلظت 90 درصد فروکتوز (HFCS 90) در تولید مربا و ژله استفاده میشود.
8. پختن کیک و شیرینی
فروکتوز یک قند احیاکننده است و میتواند در اثر گرما با آمینواسیدهای موجود در کیکها و شیرینی واکنش دهد (واکنش میلارد) و از این طریق در برشته شدن مواد غذایی و افزایش حجم و نرمتر شدن محصولات نقش داشته باشد. علاوهبراین، باعث تغییر طعم محصول میشود و رنگ طلایی به آن میدهد.
9. محصولات نانوایی
بیش از 90 درصد قند موجود در شربت فروکتوز به خوبی جوانهیر میشود. این خاصیت در صنعت تولید نان بسیار اهمیت دارد. علاوهبراین، از فروکتوز به عنوان جاذب آب نیز استفاده میشود. در این صنعت بیشتر از HFCS 42 استفاده میشود.
تولید فورفورال
هیدروکسیمتیلفورفورال از طریق دیهیدروژناسیون فروکتوز تولید میشود. این واکنش در آینده میتواند گزینهای مناسب برای تولید سوخت باشد.