معرفی محصولات

روغن حل شونده (آب صابون تراشکاری) آلما

روغن حل شونده آب صابون تراشکاری آلما شیمی

روغن حل شونده (آب صابون تراشکاری)-  آلما

روغن حل شونده یا همان آب صابون تراشکاری محلولی است متشکل از روغن به عنوان رکن اصلی و یکسری مواد دیگر همچون، تثبیت کننده، امولسیون کننده، عامل ضد زنگ، عامل ضد کف که به منظور خنک کاری، روان کاری در صنعت تراشکاری مورد استفاده قرار می گیرد. آب صابون تراشکاری در واقع روغن محلول در آب است. با اختلاط روغن با آب محلول شیری رنگی حاصل می شود و بر روی محل عملیات همچون ماشین کاری ، مته کاری، تراشکاری مورد استفاده قرار می گیرد.

روغن آب صابون آلما تولید شده در شرکت آلما شیمی پاسارگاد دارای غلظت بسیار بالایی بوده که همین غلظت بالا باعث به صرفه بودن محصول می شود علاوه بر غلظت بالای آن آب صابون آلما دارای خواص آنتی باکتریالی بالایی می باشد که همین خواص باعث افزایش طول عمر آب صابون می شود و نیازی به استفاده از محلول های آنتی باکتریال برای جلوگیری از فاسد شدن آب صابون نمی باشد.

نکات مهم جهت استفاده از روغن آب صابون

  • استفاده از آب با کیفیت
  • اندازه گیری با برنامه PH مخزن آب صابون
  • حذف ذرات و براده های موجود در مخزن

مزایای آب صابون آلما

  • غلظت بالا
  • آنتی باکتریال
  • بدون ایجاد حساسیت
  • محافظت در برابر خوردگی و زنگ زدگی
  • امولسیون پایدار و همگن داشته و دو فاز نمی شود

 

پایۀ آب صابون تراشکاری و سنگ زنی، روغن های حل شونده در آب هستند که به نسبت معینی شامل روغن های معدنی و در گذشته های دور حتی شامل روغن های آلی نیز می شدند. امروزه علاوه بر روغن های معدنی که در کنار امولسیفایر تشکیل پایۀ آب صابون را می دهند، تولید کولانت های سینتتیک هم رواج پیدا کرده که البته در برخی موارد بخاطر آسیب رسانی به اجزای ماشین الات مانند بال اسکروها و گایدها قابل مقایسه با اب صابون های متداول و غیر سینتتیک نیستند.

روش تولید روغنهای امولسیون درآب مثل روغن تراش-روغن برش-آب صابون تراشکاری-روغنهای صنایع نساجی-محلول امولسیون شونده سموم امروز یک تعدادی فرمول تولید صنعتی که با تجربه به آنهارسیدم و بعضی ازشرکتها بااین فرمولها درحال تولید هستند. اما:فرمول ۱-آب صابون تراشکاری: ابتدا ۸۰۰کیلوگرم اسید اولئیک صنعتی را با ۸۰۰کیلوگرم روغن پایه معدنی با فلش ۱۱۰-۱۲۰درداخل راکتور که توسط سیتم حرارت غیر مستقیم گرم می شود.با گردش روغن داغ در جداربیرونی راکتوروکویلهای داخل آن به دمای ۵۰درجه سانتیگراد می رسد در این دما ۵۰۰گرم گلیسیرین منو استئارات با نام تجاریGMSبه داخل آن ریخته شده وکاملا ذوب می گردد .محتویات حدود ۳۰دقیقه در این دما بهم زده می شود.GMSبه عنوان امولسیفایر می باشد.بعد به محتویات فرصت میدیم تا به دمای محیط برسد.سپس۳۹۰کیلوگرم TEAتری اتانول آ»ِن را به آ« اضافه کرده وکاملا میکس می کنیم.بعداز ۳۰دقیقه میکس به ان ۸۰۰۰کیلوگرم روغن ۱۰را به آن اضافه کرده وکاملا میکس می کنیم حدود ۵ساعت بدون گرما میکس می شود.تا واکنش کامل گردد. البته بعداز پایان عملیات در داخل یک بشر  ۵۰۰سی سی آب نرم ریخته ومقداری از محصول نهایی ۱۰سی سی سی ازآن روی ۱۰۰سی سی آب اگر با هم زدن محصول شیری رنگ شد. آب صابون تراشکاری آماده است.در فصل زمستان برای پائین آوردن نقطه ریزش آن پارافین کلردار به اندازه ۲۰۰گرم برای هربشکه محصول آماده در حین میکس کردن ۳۰دقیقه مانده به پایان عملیات ریخته می شود.برای بدست آوردن بازشدن سریع روغن برش درآب می شود در طول آخر عملیات مقدار۵کیلوگرم اسید سولفونیک را که با همراه آن ۵۰لیتر آب را به آن اضافه کرد.

روغن های معدنی

موم های هیدروکربن هایی با مولکول بزرگ و سنگینی می باشند که در زندگی روزمره نیز با آن سروکار  داریم مانند پارافین ، وازلین، موم ها و شمع .

چون روغن های معدنی قابل متابولیز نیستند فاقد ارزش غذایی هستند ، بنابراین وجود آنها در غذا مطلوب نیست به دلیل آنکه ممکن است در جذب ویتامین های A و DD که محلول در چربی هستند اختلال ایجاد کنند و حتی اگر در حالت امولسیون شدید باشند ممکن است در اندام های مختلف رسوب کنند و ته نشین شوند . روغن های معدنی در مقادیر بسیار کم باعث  پیوستگی ترکیبات موجود در مواد غذایی می شوند .

برخی از مصارف روغن های معدنی

از روغن های معدنی در مقادیر بسیار کم برای روغن کاری دستگاه ها و ماشین های مختلف استفاده می کنند . و همین امر باعث  نفوذ این مواد به مواد غذایی می شوند و مخصصا از طریق قسمت متحرک دستگاه ها که مستقیما با مواد غذایی سرو کار دارند پس بهتر است که برای روغن کاری حتی الامکان از روغن های گیاهی استفاده کنیم .

اشکالی که در رابطه با استفاده از روغن های گیاهی وجود دارد این است که درست است که در ابتدا استفاده از آنها موثرند اما به مرور زمان این روغن ها کم کم حالت صمغی پیدا می کنند و خاصیت و کارآیی خود را از دست می دهند . از روغن های معدنی مجاز در سطح خارجی پوسته ، میوه های خشک مانند آلو خشک ، کشمش ، مویز ، کشمش سفید به منظور جلوگیری از چسبیدن آنها به یکدیگر در توده های به هم فشرده در انبارها استفاده می شود . روغن های معدنی به عنوان پوششی به کار  می روند و باعث اصلاح و زیبایی ظاهر میوه ها می شوند و آن را از هجوم آفات و حشرات حفظ می کنند .

به گزارش اسان طب ، در مرکبات هم ممکن است از روغن های معدنی به عنوان پوششی جایگزین برای روغن های طبیعی خود  میوه استفاده شود با توجه به اینکه روغن های طبیعی ممکن است در طی عمل شست و شوی میوه برای برطرف کردن لک و آلودگی های قارچی و کپکی از بین رفته باشد . از روغن های معدنی در سطح پوست مرکبات استفاده می کنند . در برخی از  پنیرها به منظور جلوگیری از خشکی آن و کاهش وزن پنیر از روغنهای معدنی به عنوان پوشش دهنده استفاده می کنند . این روغن ها ضمن جلوگیری از رشد کپک ها در اصلاح و بهبود ظاهر پنیر نیز نقش مهمی دارند و گاهی اوقات یک لایه نازک از روغن های معدنی را روی سطح تخم مرغ هایی که در شرایط سرما نگهداری می شوند قرار می دهند ، به هر حال استفاده از روغن های  معدنی حتی اگر جزء روغنی های مجاز باشند حفظ تا یک مقدار مشخص و محدودی در انگلستان مجاز شمرده شده است.

۱ – مایعات خنک کاری  یا  آب صابون ها :

 مایعات خنک کاری ( امتزاج پذیر درآب ) در پروسه های فلز کاری به دو حالت اصلی امولسیون        ( Emulsion   )     ( آب صابون  ) و محلول در آب soluble )  ) ( آب تراش ) مورد استفاده قرار میگیرد .

اهداف اصلی از استفاده از آب صابون در پروسه های براده برداری :

–        خنک کاری ابزار و قطعه کار ( ۷۰۰ الی ۹۰۰ درجه سانتی گراد )

–        روانکاری ما بین ابزار و قطعه کار

–        شستشو و تخلیه براده از محل براده برداری

۱.۲- مواد تامین کننده این پارامترها و موارد جانبی دیگر در آب صابون :

–        آب , که حدود ۹۵% آب صابون را تشکیل میدهد

–        روغن,که حدود ۴% آب صابون را تشکیل میدهد

–        دیترجنت ها یا مواد شوینده

–        امولسی فایر جهت ایجاد امولسیون بین آب و روغن ( در آب صابون )

–        آنتی اکسیدان جهت جلوگیری از خوردگی

–         آنتی فوم جهت جلوگیری از کف کردن محصول

–        آکتی ساید جهت جلوگیری از ایجاد باکتری و قارچ

–        استابلیزر  یا تثبیت کننده امولسیون

–        مواد افزودنی فشار پذیر EP

–    . . . .

۱.۳- از عوامل مهمی که با آب صابون در گیر میباشد :

–        اپراتور

–        دستگاه

–        قطعه کار

–        محیط زیست

۱.۴- خطراتی که از جانب آب صابون این عوامل درگیر را تحدید میکند :

۱.۴.۱-بیماریهای پوستی و تنفسی حتی بیماریهایی همچون سرطان –  بوی تعفن آزار دهنده

۱.۴.۲-زنگ زدگی دستگاه –  تخریب پکینگها و به تبع آن تخریب بلبرینگها – لجن و کثافت دستگاه – افزایش مصرف ابزار – افزایش نشتی روغن – افزایش هزینه های تعمیراتی و . . .

۱.۴.۳-زنگ زدگی قطعات – کیفیت پایین سطوح قطعات – کاهش سرعت برشی و افزایش زمان براده برداری ,  افزایش زمانهای توقف دستگاه و بالا رفتن هزینه تولید

۱.۴.۴-ایجاد باکتری و قارچ و متعفن شدن محیط کار و ضرورت تخلیه آن به محیط زیست که علاوه بر نابودی محیط زیست مستلزم هزینه های بیشتر برای کارخانه خواهد بود

۱.۵- مزایای استفاده از آب صابونهای با کیفیت بالا :

–        طول عمر بالای آب صابون مصرفی

–        افزایش عمر ابزار

–        کاهش هزینه های تعمیراتی

–        تمیزی و افزایش عمر دستگاهها

–        حفظ سلامت پرسنل به دلیل عدم وجود مواد خطرناک سمی و سرطان زا

–         کاهش و یا حذف هزینه های تخلیه پساب و حفظ محیط زیست

–        . . . . .

لذا توصیه ما خصوصا برای دستگاههای CNC   که فوق العاده حساس و گران قیمت میباشند , تستو مقایسه اقتصادی محصولات مرغوب آلمانی عرضه شده توسط ما با در نظر گرفتن تمام پارامترهای ذکر شده میباشد .

در ضمن واحد خدمات قبل از فروش و پس از فروش ما با ارائه خدمات زیر ( در حد امکان به صورت رایگان ) همیشه درکنار شما خواهد بود :

 

الف)ارائه مشاوره های فنی با کمک متخصصین داخلی و یا متخصصین شرکتهای تولید کننده آلمانی در انتخاب بهینه محصولات

ب)خدمات سیستم مونیتورینگ شامل : تست و کنترلهای مستمر آب صابونهای در حال کار در آزمایشگاه شرکت جهت نگهداری مطلوب و بهره برداری مناسب و کامل

ج)ارائه امکانات و تجهیزات  مناسب برای تمام مراحل کار :  قبل از مصرف , حین مصرف  و بعد از استفاده از آب  صابون

۲- آماده سازی دستگاه جهت شارژ آب صابون جدید به ماشین :

  ۲.۱-  تخلیه دستگاه :

تخلیه صحیح و کامل آب صابون کهنه ( خراب ) قبل از  شارژ آب صابون جدید خیلی مهم بوده و در عمر آب صابون و کیفیت آب صابون تاثیر اساسی دارد .

قبل از شارژ آب صابون جدید درماشین شستشوی کامل سراسر ماشین خیلی ضروری میباشد . روغنهای آزاد (سرگردان ) , ذرات جامد ,  قارچ و باکتری  بایستی از ماشین خارج گردد .

کوتاهی در این امر تاثیر زیادی در کاهش عمر آب صابون و انتقال آلودگی باکتری و قارچ موجود به محلول جدید خواهد داشت .

 

۲.۱.۱-یک الی دو روز قبل از تخلیه دستگاه مایع شوینده سیستم SMC  RTS  و مواد ضد باکتری Antibacterial   – RTS HF   به داخل آب صابون موجود در دستگاه اضافه گردد دستگاه در این مدت به فعالیت خود ادامه دهد

۲.۱.۲-استفاده از مواد فوق باعث نابودی باکتری ها و قارچ های موجود در آبصابون و همچنین باعث حل شدن کثافات و لجنهای سفت شده و چسبیده در نقاط مختلف دستگاه در مایع آب صابون  خواهد شد که با تخلیه مایع از دستگاه خارج میگردند

۲.۱.۳-تخلیه مکانیکی آشغال و رسوبات داخل مخزن ماشین

۲.۱.۴-تخلیه آب صابون کارکرده از دستگاه (در تخلیه آبصابون به اصول حفاظت از محیط زیست با استفاده از دستگاههای تصفیه و سالم سازی پساب توجه گردد )

 

۲.۲- شستشوی دستگاه (  با یکی از سه روش زیر   )

۲.۲.۱-در صورت عدم استفاده از مایع RTS SMC    در مرحله قبل از تخلیه , بایستی پس از تخلیه آبصابون , دستگاه بوسیله مواد شوینده چربی گیر پایه آبی شستشو گردد .

۲.۲.۲-شستشوی ماشین بوسیله سیستم بخار آب با فشار بالا  ( در صورت امکان )

۲.۲.۳-شستشوی ماشین بوسیله محلول آب صابون ( آب صابون با شویندگی بالا ) با غلظت  نیم درصد  , که جهت اطمینان از خارج شدن مواد شوینده از دستگاه میباشد

توجه: هنگام شستشو به پمپ و لوله ها و شیرهای آب صابون هم توجه گردد ( هرچه دستگاه تمیز و عاری از باکتری گردد در عمر و عملکرد آب صابون شارژ جدید تاثیر زیادی دارد )

۳ – دستور العمل آماده سازی و شارژ آب صابون ( محلول و امولسیون ) به دستگاه :

۳.۱-  تعیین درصد ترکیب آب صابون :

۳.۱.۱-برای هر پروسه ماشینکاری درصد ترکیب آب صابون مورد استفاده متفاوت است , که بایستی قبلا   توجه به مشخصات فنی آب صابون , توسط کارشناس فنی و با تجربه معین گردد .

۳.۱.۲-تعیین این درصد به عوامل زیادی مربوط میباشد مانند : نوع دستگاه , نوع پروسه , نوع مایع خنک کننده , جنس قطعه , سرعت براده برداری , سختی قطعه و . . .

۳.۲-  مشخصات آب مورد استفاده

از مهمترین عوامل تاثیر گذار در تهیه آب صابون کیفیت آب مصرفی میباشد

۳.۲.۱- سختی آب مورد استفاده بایستی معمولا در حد ۱۷۵   تا   ۳۵۵  ppm   ( کربنات کلسیم ) تقریبا در حد آب شهری باشد .

۳.۲.۲- در صورت استفاده از آب چاه بایستی از لحاظ سختی و میکروبی کنترل شده باشد

PH  -۳.۲.۳   آب بایستی در حد  ۷   باشد

۳.۲.۴- آب با یستی عاری از کلر و نیتریت باشد

۳.۲.۵- آب بایستی کاملا زلال و عاری از ذرات معلق در آن باشد

۳.۳-آماده سازی محلول یا امولسیون

۳.۳.۱- در تهیه امولسیون  , حتما بایستی مواد به آرامی به ظرف آب درحال هم زدن اضافه گردد

۳.۳.۲- در تهیه امولسیون , روغن بایستی کاملا ریز دانه ( میکرونی ) گردیده و به صورت هموژن در میان مولکولهای آب توزیع گردد تا آب صابون بتواند به تمام وظایف خود عمل نماید

۳.۳.۳-روش تهیه امولسیون

– استفاده از دستگاه میکسر جهت تهیه امولسیون میکرونی و همگن توصیه میشود

-روش دستی آماده سازی امولسیون :

الف) با توجه به حجم مخزن ودرصد ترکیب مورد نیاز مقدار مواد ( روغن) محاسبه شده جدا گردد

ب)مقدار آب مورد نیاز دستگاه در مخزن مجزا , جدا گردد

ج)در حالی که آب جدا شده در مخزن در حال هم زدن ( با استفاده از وسیله هم زن مناسب ) میباشد مواد   ( روغن ) جدا شده کم کم به آب اضافه گردد

د)غلظت امولسیون یا محلول توسط دستگاه رفرکتومتر کنترل گردد ( توجه شود که ضریب رفرکتو متری داده شده برای آب صابون مصرفی مد نظر قرار گیرد ) .  طبق فرمول زیر :

( ضریب رفرکتو متری  Îعدد خوانده شده در دستگاه = غلظت واقعی محلول  )

 

۳.۴- شارژ آب صابون به دستگاه

پس محلول  ( امولسیون ) آماده شده به داخل مخزن دستگاه ریخته شود .

مقدار آبصابون لازم برای هردستگاه با توجه به پروسه ماشینکاری و زمان لازم جهت خنک شدن آب صابون در مخزن و ته نشین شدن ذرات معلق در آبصابون محاسبه گردیده است که باید مراعات گردد.

 ۴ – دستور العمل کنترل و نگهداری آب صابون درمدت زمان کار : 

آب صابون خوب دارای ترکیبات پیچیده ای بوده که خواص و عملکرد های ویژه ای را که برای یک عملیات فلزکاری ( ماشین کاری , سنگ زنی و . . . ) صحیح ضروری میباشد , ارائه مینماید .

نظارت , کنترل وحفظ پارامترهای مهم آبصابون و جلوگیری از عدم آلودگی میکربی آن در حین کار , در عملکرد صحیح , ثبات و پایداری امولسیون , افزایش طول عمر  و سلامت آن از لحاظ پزشکی  سازگاری با اپراتور )  فوق العاده مهم و موثر است .

لذا پس از اقدامات اولیه مانند : تخلیه وشستشوی دستگاه , آماده سازی صحیح آب صابون و  شارژ آن , کنترل و نگهداری صحیح آبصابون از مهمترین وظائف کارشناس روانکاری کارخانه میباشد .

 

موارد مهم کنترلی

۴.۱-کنترل روزانه غلظت امولسیون( آب صابون ) توسط دستگاه رفرکتومتر

۴.۱.۱-بالا بودن غلظت باعث افزایش هزینه ,کف , خارش پوست و . . .  میگردد

۴.۱.۲-پایین بودن غلظت باعث اختلال در پروسه تولید , تولید باکتری , بوی بد , خوردگی , تخریب ( تجذیه ) آب صابون میگردد.

۴.۲-کنترل هفتگی PH   ( اسیدیته )  امولسیون

۴.۲.۱-البته در صورت مشاهده تغییرات , تا رفع مشکل , کنترل روزانه انجام گیرد

۴.۲.۲-مقدار مناسب PH   برای آبصابون ۸.۵  الی  ۹.۵  میباشد .

۴.۲.۳-بالابودن PHباعث خوردگی برخی فلزات و ایجاد حساسیت پوستی و سوزش گلو میشود 

۴.۲.۴-پایین بودن PHباعث رشد و نمو سریع آلودگی های میکربی ( باکتری , قارچ , کپک ) و بوی بد گردیده و همچنین موجب خوردگی و زنگ زدگی  دستگاه و قطعات  میگردد.

۴.۳-تست وجود آلودگی های باکتری و قارچ

در صورت بوجود آمدن آلودگی باکتری و قارچی , آنها دارای رشد سریع خواهند بود , و با عبور از یک محدوده تعدادی , امکان اصلاح آن وجود ندارد .

لذا تست وجود آلودگی باکتری و قارچ جهت نابودی به موقع در سیستمهای مرکزی ضروری است .

 وجود آلودگی میکروبی موجب :

الف)عدم پایداری امولسیون و تخریب و کاهش عمر آبصابون

ب)کاهش PHو مشکلات ناشی از آن

ج)خطرات بهداشتی و مسمومیت و حساسیت پوستی برای کاربران و ایجاد بوی بد و متعفن

 

۴.۴-کنترل رنگ و بوی محلول

با توجه به جنس مواد مورد ماشینکاری تغییرات به مرور زمان در رنگ محلول ایجاد خواهد گردید , اما تغییرات ناگهانی و شدید در رنگ و بوی آزاردهنده میبایست مورد توجه و عیب یابی گردد.( ممکن است ناشی از آلودگی میکروبی و افت PHباشد )

 

۴.۵-کنترل سختی

-سختی بالا موجب خوردگی و رسوب املاح نمک و شویندگی کم

-سختی کم موجب ایجاد کف و اختلال در پروسه میگردد

۴.۶-کنترل نموداری

ثبت کنترل ها در فرم مربوطه و تهیه نمودارهای مربوط به تغییرات پارامترها در تحت کنترل قراردادن سیستم فوق العاده موثر خواهد بود

 

۵ – ضروریات نگهداری صحیح آب صابون :

۵.۱- مواردی که بایستی از آن اجتناب نمود

برخی اقدامات باعث تخریب زود هنگام آب صابون و یا کاهش کارایی آن میگردد که بایستی با آموزش پرسنل از آن کارها اجتناب نمود .   مانند :

*      ریختن زباله –باقیمانده مواد غذایی –آب دهان –ته سیگار –کاغذ  و . . .   به داخل دستگاه

*      ریختن هر نوع مواد شیمیایی به داخل مخزن آب صابون

*      پایین نگه داشتن غلظت آب صابون

*      اضافه کردن غیر صحیح آب صابون به دستگاه

*      اختلاط انواع مختلف آب صابون با همدیگر

*      ریختن و یا نشتی روغن از سیستم های روانکاری و هیدرولیک به مخزن

 

۵.۲- انجام اقدامات اصلاحی ( البته با نظر متخصصین مربوطه )

با توجه به نتایج کنترل ها میتوان اقدامات اصلاحی مناسب را انجام داد

اصلاحاتی مانند  :غلظت –PH–سختی آب –کف کنندگی –  تولید باکتری و قارچ  – رفع خوردگی و    . . . . .

در صورت آلودگی بیش از حد و عدم امکان اصلاح و بهبود مشخصات آب صابون , بایستی با انجام تدابیری نسبت به تخلیه آب صابون و و رفع آلودگی بنیادی و شارژ آب صابون جدید اقدام نمود .

این شرکت با تجربه ۱۰ سال فعالیت در زمینه روانکارهای صنعتی و با در اختیار داشتن پرسنل مجرب و با سابقه  و تجهیز آزمایشگاه تخصصی آب صابون , خدمات زیر را به مشتریان خود ارائه میدهد :

– مشاوره در زمینه انتخاب صحیح آب صابون ( مناسب با انواع پروسه و انواع جنس قطعه )

– مشاوره و راه اندازی سیستم کنترل و نگهداری صحیح آب صابون

– ارائه تجهیزات جانبی لازم سیستم هایی که با آب صابون کار میکنند

 

مزایای استفاده از آب صابون در صنعت لوله و پروفیل

۱ ) به عنوان روانکار        ۲ ) به عنوان خنک کننده        ۳ ) به عنوان ضد زنگ

روغن حل شونده یا همان روغن آب صابون

مزایای استفاده از آبصابون در صنعت لوله و پروفیل

۱ ) به عنوان روانکار

۲ ) به عنوان خنک کننده

۳ ) به عنوان ضد زنگ

وظایف یک آب صابون در عملیات نورد سرد (رول فرمینگ ) چیست؟

۱ ) به عنوان روانکار، با کاستن از اصطکاک ، گرمای ناشی از فرایند کار روی غلطکها و محصول تولیدی (فولاد) را کاهش می دهد

۲ ) به عنوان خنک کننده، روغن آبصابون می تواند به عنوان یک خنک کننده جهت کاهش گرمای ناشی از اصطکاک عمل نمایید.

۳ )به عنوان ضد زنگ، با توجه به ماهیت فرایند تولید و نوع محصولات تولیدی و نیز نیاز مشتریان باید محصولات تولیدی برای مدت حداقل سه ماه در هوای معتدل (بدون تماس با آب ) بدون زنگ زدگی ماندگاری داشته باشد

چرا آب نمی تواند به عنوان یک سیال در صنعت لوله و پروفیل مورد استفاده قرار گیرد؟

از آنجایی که آب از هدایت حرارتی بسیار بالایی بر خوردار است و گرمای ویژه خوبی نیز دارد ، می تواند به عنوان یک خنک کننده ، مورد استفاده قرار گیرد اما خواص روانکاری آب در عمل صفر است. ضمن اینکه آّب به سرعت موجب خوردگی و زنگ زدگی قطعات فلزی ماشین می شود . آب نه تنها قادر به روانکاری قسمتهای متحرک ماشین آلات نیست ،بلکه توانایی کاهش اصطکاک در منطقه درگیری را هم ندارد. با وجود بالا بودن ظرفیت گرمایی، قادر به جذب موثر حرارت نیست ، مضاف بر اینکه از توانایی لازم در پخش شدن یکنواخت روی سطح فلز را هم ندارد.

انواع سیالات یا (روغن های حل شونده )

* روغن های امولسیون شونده معدنی

*روغن های امولسیون شونده سینتتیک

* روغن های حل شونده نیمه سینتتیک

* روغن های خالص

مهمترین مواد تشکیل دهنده این روغن ها چیست؟

* روغن پایه معدنی- برای تامین خواص روانکاری

* امولسیفایرها – برای شکست روغن به قطرات کوچکتر

* مواد افزودنی ممانعت کننده از زنگ زدگی- (با توجه به حضور آب که موجب زنگ زدگی میشود )

* ضد باکتری – جهت کنترل رشد باکتریهای بی هوازی که باعث خراب شدن و بوی بد امولسیون میشود

امولسیون چیست ؟

روغن ها در آب حل نمی شوند. یک روغن با تشکیل قطرات ریز درون آب به صورت معلق ،قرار می گیرد. شکستن روغن به ذرات بسیار ریز به وسیله یک ترکیب شیمیایی موسوم به امولسیفایر انجام می گیرد. محلول روغن در آب را امولسیون می نامند.

در عملیات نورد سرد (رول فرمینگ ) با به کار بردن امولسیون روغن نقش روانکاری و آب نقش خنک کنندگی را خواهند داشت.

چرا برای کاربردهای مختلف از امولسیون های متفاوت استفاده می شود؟

روغن باعث روانکاری و آب موجب خنک شدن می شود. فرایند هایی که در آنها روانکاری به اندازه خنک کردن اهمیت داشته باشد ، به امولسیون غلیظ تری نیاز دارد. مانند عملیات ماشین کاری. در فرایندهایی که خنک کنندگی در آنها اهمیت بیشتری دارد ، از امولسیون رقیق تری استفاده می شود.

 اثر آب سخت بر روی آب صابون (امولسیون ها )

ترکیب شیمیایی امولسیفایر به کار رفته در روغن های حل شونده ، (سدیم سولفونات نفتی ) است. آب های سخت دارای نمک های کربنات و سولفات سدیم و پتاسیم محلول هستند. این نمک ها با امولسیفایر وارد واکنش می شوند. امولسیفایرها در این واکنش مصرف می شود تا تعادل بر قرار گردد. لذا مقدار امولسیفایر باقیمانده ، برای تشکیل یک امولسیون پایدار کافی نیست. در این صورت ، آب و روغن از یکدیگر جدا می شوند . سرعت جدا شدن آب و روغن بستگی به میزان سختی آب دارد. آب های سخت همچنین سرعت رشد باکتریهای بی هوازی را افزایش می دهند. که این خود از دلایل غیر استفاده شدن امولسیون به حساب می آید.

 

* روغن های امولسیون شونده سینتتیک و نیمه سینتتیک

روغن های سینتتیک چه هستند؟ مزایا و محدودیت های اساسی آنها چیست.؟

روغن های سینتتیک، حاوی روغن های پایه معدنی نیستند. در عوض آنها حاوی برخی ترکیبات شیمیایی سنتزی می باشند.

مزایای اصلی آنها عبارت است از :

* روغن های سینتتیک تحت تاثیر رشد باکتری ها قرار نمی گیرند. به عنوان خنک کننده از طول عمر بالایی برخوردارند

* قابلیت انحلال در آبهای سخت را دارا هستند.

* از خواص پاک کنندگی ، بسیار بالایی برخوردار هستند این ویژگی علاوه بر اینکه به عنوان یک خاصیت بسیار موثر و خوب این سیال بر شمرده می شود.یک ایراد نیز به حساب می آید. زیرا پاک کنندگی بالای این سیالات ، باعث می گردد حجم بالایی از آلودگی ها در سیستم رسوب نماید. فیلتراسیون محلول می تواند به جلوگیری از این قضیه کمک کند. در غیر این صورت شرایط بسیار نا مطلوبی به وجود خواهد آمد.

 

محدودیت های استفاده از آنها شامل موارد ذیل می باشد:

* قدرت روانکاری کمتر ، نسبت به روغن های معدنی

مقدار (PH) آنها عموما بالا و در حدود ۵/۹ است

*همراه رقیق کننده ( مانند آب ) به نسبت۱:۶۰ رقیق شده و مورد استفاده قرار می گیرند. افزایش خود سرانه امولسیون و یا تغییر در نسبت رقیق کردن، می تواند به زنگ زدگی قطعات منجر شود.

* باعث آسیب و جدا شدن رنگ های ماشین آلات می شوند.

* سیالات خنک کننده سینتتیک تمایل زیادی به تشکیل کف دارند . اگر سرعت جریان سیال برای یک عملیات خاص ، خیلی بالا باشد ، کف بسیار بادوامی تشکیل شده . و این عمل باعث کاهش اثر پوششی سیال بر روی محصولات می گردد.

 

مشکلات عمده و دلایل بروز آن در روغن آب صابون

۱  زنگ زدگی قطعات

میزان سرریز امولسیون در این روغن ها حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد در روز است. بهترین راه عملی برای اینکار ساخت امولسیون جدید به صورت جداگانه و مخلوط کردن آن با امولسیون قدیمی است ، گرچه هنوز در بسیاری از کارگاه ها آب و امولسیون مستقیما به مخازن اضافه می گردد. در طی یک دوره از زمان این عمل خود سرانه قدرت امولسیون را تا حداکثر ۱:۴۰ و فراتر از آن کاهش می دهد. قدرت مقاومت چنین امولسیونی در برابر زنگ زدگی بسیار کم بوده ، محصولات تولیدی به آسانی زنگ خواهند خورد.

 ۲  دو فاز شدن امولسیون

اگر روغن محلول در آب از ابتدا یک امولسیون مناسب ، با پایدار بالا را تشکیل داد. هر جدا شدگی فازی که از این به بعد رخ دهد . تنها به دلیل سختی آب بوده است . مقدار سختی آب ، تعیین کننده سرعت دو فازی شدن امولسیون است.

اگر سیالات امولسیون شونده ، به مدت طولانی درون بشکه ها که به صورت عمودی قرار گرفته اند ، نگهداری شوند ، امولیسیفایر ته نشین می شود ، در این حالت روغنی که در قسمت بالای بشکه قرار گرفته است ، از نظر خاصیت تشکیل امولسیون ضعیف تر از روغنی است که در قسمت های پایین بشکه وجود دارد

در این صورت از سیال داخل یک بشکه ، امولسیون های یکنواخت و مشابه نخواهیم داشت ، لذا توصیه می گردد که بشکه ها به صورت افقی قرار داده شوند . هم زدن محتوای بشکه ها قبل از مصرف راهی دیگر برای مواقعی است که مجبور به قرار دادن بشکه ها در حالت عمودی هستیم .

 ۳  بوی تعفن

روغن به جا مانده در مخازن آبصابون ، حتی بعد از تخلیه و تمیز کردن با آب ، مکانی مناسب برای رشد باکتری ها خواهد بود و باعث ایجاد بوی تعفن ، برای سیال جدید نیز می گردد. توصیه می شود قبل از نظافت ، مسیرها و کانال های عبور آبصابون را با یک ماده گندزدا بوسیله آّب و همراه با روغن آبصابون شتشو نمایید. این عمل باعث می گردد که مسیرها و مخازن از هر گونه باکتری پاک شده و به این ترتیب دو باره به محلی مناسب برای نگهداری سیال جدید تبدیل خواهد شد .

نشت احتمالی روغن های دیگر به مخزن آبصابون نیز می تواند رشد باکتری ها و تعفن ناشی از آن را تسریع نماید

 ۴  آسیب های پوستی ناشی از روغن های حل شونده

امولسیون روغن های محلول در آب ، دارای (PH )حدود ۵/۸ می باشد . از آنجاکه پوست انسان تا حدودی خاصیت اسیدی دارد (PHپوست انسان حدود ۵/۵ است )تماس مداوم پوست با این امولسیون

و هر نوع مواد شیمیایی دیگر از قبیل شوینده ها باعث خشک شدن پوست می شود . پوست خشک مستعد مبتلا شدن به جراحت است. در پارچه های کتانی و کهنه ها که معمولا در محیط کارگاه ها استفاده می شوند براده ها ی فلزی به دام افتاده اند هنگامی که این پارچه ها روی پوست خشک کشیده شوند خراش های جزیی ایجاد کرده که باعث جراحت می شوند. به مرور زمان این جراحت ها عفونی شده و باعث خارش می شوند استفاده از شوینده های ارزان قیمت و یا صابون هایی با قلیاییت بالا نیز این صدمات را تشدید می نمایید.

۵  بخارات و بوی زننده

بخارات و بوی زننده ، مسئله جدی درکار با آب صابونها و نیز در روغن های خالص می باشد ، اگر گرانروی یک روغن برای یک کار برد خاص کمتر از میزان مورد نیاز باشد ، در این صورت ، ماندگاری روغن بر روی سطح محصول کمتر خواهد بود ، که این عمل باعث روانکاری نامناسب و تولید حرارت را در پی خواهد داشت. و حرارت تولید شده باعث ایجاد بخار و بوی تعفن می نماید.

انبارداری و نگهداری روغن آبصابون

* مراقبت از روغن آبصابون با انبارداری صحیح آنها آغاز می شود. توجه به دور نگهداشتن آنها از آب ، ذرات و ناخالصی ها ، بسیار مهم است . بهترین نتیجه ، زمانی حاصل می گردد که روغن آبصابون درون بشکه های تمیز و بصورت جداگانه نگهداری گردند.

* آلودگی این روغن ها به آب می تواند بسیار مضر باشد

* از مخلوط کردن نمونه های مشابه ساخت شرکتهای مختلف خوداری نمایید. شاید اختلاط چند روغن که هر یک به تنهایی عملکرد مثبتی دارد ، عملکرد مناسبی نداشته باشد

* اختلاط این روغن ها با دیگر روغن ها (روغن هایی با کاربرد مختلف ) نیز می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد

* ذخیره سازی روغن آبصابون در دماهای خیلی بالا مناسب نیست . حرارت زیاد می تواند تعادل آب و روغن را به هم زده و نیز اسیدیته سیال را دستخوش تغیر نماید و بیشتر از آن به پایداری امولسیون آسیب برساند

* روغن آبصابون به دماهای پایین حساسیت زیادی ندارد . ولی به هر حال یخ زدگی و ذوب شدن های متناوب می تواند تعادل ترکیبات سیال را به هم زده و ناپایداری سیال را به دنبال داشته باشد

روغن های پایه معدنی

روغن های پایه معدنی از برش روغنی حاصل از پالایش خام به دست می‌ آیند. روغن های پایه معدنی در سه سطح کیفی (I, II & III) و با استفاده از تکنولوژی های مختلف تولید می‌ شوند. در این رده بندی با حرکت از روغن های پایه گروه I به سمت گروه III ، شاخص گرانرویو درصد مواد اشباع افزایش یافته ، درصد  گوگرد روغن پایه کاهش می‌ یابد. این ویژگی ها موجب می‌ شود که در  ترکیب با مواد افزودنی ، روانکار حاصل ، عمر و کارایی بیشتری داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *